Borok

Boraink a lehető legkíméletesebb, legtermészetesebb eljárással készülnek. Szakmai csapatunkban éppúgy, mint eszközeinkben ötvöződik a hagyomány és modern szellemiség. Hernyák Laci évtizedes tapasztalata harmonikusan megfér Tomi újonnan szerzett külföldi ismereteivel. Mindkettőjük célja a természetesség megőrzése és egy sajátos, stílus megteremtése.

A boraink hitelessége abban rejlik, hogy minden egyes munkafolyamatban örömünket leljük. Ezáltal válik egy szakma hivatássá, életstílussá...

A borászatunk és egyben borvidékünk vezető fajtái a Sauvignon Blanc, a Chardonnay és a Pinot Noir. Ezek mellett Királylánykával és Zöldveltelinivel foglalkozunk. Pincénkben ötvöződik az acéltartályok adta kontrollált erjesztés lehetősége, a tradicionális fahordók használatával. Kedveljük a késői szüreteket, a fajsúlyosabb, komplexebb borokat. Törekszünk arra, hogy a borvidéken megszokott könnyed reduktív borok mellett, tartalmasabb, izgalmasabb tételeket is be tudjunk mutatni.

Pezsgő

Etyek a következő években a pezsgőivel tudja majd vastag vonallal felrajzolni magát Magyarország bortérképére. Családunk elkötelezetten hisz az Etyeki Pezsgő jövőjében. A legfiatalabb generáció több alkalommal töltött el szakmai gyakorlatot Champagneban, ahol a kulisszatitkokon túl a szőlő és a buborékok szeretetét is hazahozta. Francia
szaktanácsadóink segítenek számunkra abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb szőlőalapanyagot és technológiát ahhoz, hogy pezsgőink ne csak utánozzák a legnagyobb házak italait, hanem a jövőben önálló egyediséggel rendelkezzenek.

Az elismert világfajták, Chardonnay és Pinot Noir mellett nagy szerepet szánunk a pinot család másik tagjának, a Pinot Blanc-nak is. Pezsgőinkben, csakúgy mint a párlatainknál fontos szerepet szánunk az érlelésnek. Két éves palackos érlelésnél előbb nem degorzsáljuk őket, hisszük, hogy egy palackos erjesztésű pezsgő elvárt kvalitása az érleltség.
A Hernyák Birtok kezdetektől részt vesz és támogatja az Etyeki Eredetvédett Pezsgő megalakulását, mely a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának a gyümülcse lesz.

Pálinka

A Vajdaságban anno természetes volt, hogy a lédús bácskai gyümölcsökből, a kert végében felállított házi pálinkafőzőn a családunk finom pálinkákat készítsen. Etyeki birtokunkon, immáron professzionális tapasztalatok és lepárlóberendezés birtokában alkotjuk egyedi stílusú párlatainkat. Jellemző rájuk, hogy egytől egyig érlelt, olykor hosszú éveken át fahordóban tartott tételek, melyek egyedülálló eredetiséget képviselnek a magyar piacon. A saját magunk által előállított törköly és borpárlaton kívül a mádi Szepsy család törkölyét pároljuk le és érleljük minden évben. Különleges hordókat használunk, amelyek megadják a komplex íz és aromavilágot. A világban legjobban elterjedt tölgyfahordón kívül, eper, kőris, gesztenye és használt Tokaji Aszús hordókat használunk. A legfiatalabb párlatunk 3 év után kerül palackba. Az Öthordós párlatunk 5 évig érlelődött, de hordóban további idősebb párlatok is várják még, hogy palackba kerüljenek. Cél, hogy a magyar és a világ gasztronómiájában a legnagyszerűbb, legértékesebb érlelt párlatok (cognac, brandy, whiskey, grappa) mellett szerepeljenek a termékeink.

0606