szüret 2012

Ahogy mi is, mint bármely másik borászat az országban már javában benne vagyunk az idei szüret munkáiban. Hihetetlen módon, 15 éves fennállásunk óta nem tapasztalt szüret az idei. Most először már augusztus utolsó napjaiban megkezdtük a szőlők szedését, amire még sosem volt példa. Egy átlag évben szeptember végén, október elején szedjük a szőlőt.

Ezen kívül pár évvel korábban még arra kellett ügyelnünk, hogy a szőlőlevelek gondosan ki legyenek takargatva a fürtök körül, hogy azt minnél jobban érje a napfény. Az elmúlt években már a nagy meleggel, és az égető nappal kell számolnunk. Nincs mese, ha ilyen esetben nem lépünk kellő időben, hamar megugrik a gyümölcsben a cukor, ami borban az erjedés végére bizony magas alkoholokhoz vezethet. Így hát idén azzal kell felvennünk a versenyt, hogy ne legyenek túl erősek a borok, ne maradjon benne erjedés utáni cukor, és ne égjenek el a savak, aromák a nagy meleg hatására.Gondoltátok volna, hogy mennyi mindennel kell számolnunk a szüret alatt?
Hamarosan jelentkezem az idei birtokszüret programjával, ahová minden érdeklődőt, és visszajáró barátot szeretettel várunk. Valamikor a következő 1-2 hétben lesz. Addig is figyelmetekbe ajánlanék egy izgalmas programot: Gere Andi és Hernyák Tomi előadását a 2012-es Boregyetmen.

A Borfesztivál előzetes programjai között szerepelnek minden évben a Boregyetem előadásai. Idén először a fiataloké a terep, ők oszthatják meg gondolataikat, szemléleteiket, tapasztalataikat a nagyérdeművel. Andi és Tomi egy nagyon érdekes, ugyanakkor címéből is kiolvashatóan kellően provokatív témát választott: Minden a szőlőben dől el… vagy a  Facebook-on?

Szeretnék kinyitni a boregyetem hallgatóinak a szemét a borász ágazatot egyre jobban és jobban behálózó, néha már fojtogató marketing eszközöket illetően.

Őszintén beszélünk majd a sokszor szőnyeg alá söpört témákról, megtudhatjátok egyes borászatok mivel etetnek itatnak bennünket, és talán az is kiderül mi a különbség a mintabirtokok és a minthabirtokok között!

jelszó: Szemfényvesztők kíméljenek!